Blog » Discipline in de spotlight: Polo

Deze blogpost is geschreven door: Luminescence

Discipline in de spotlight: Polo
Hoi! Vandaag gaan we het hebben over een hele interessante discipline, namelijk polo! Dit ‘hockey te paard’ is een van de oudste teamsporten ter wereld, met een gigantisch veld die ook vele andere varianten geïnspireerd heeft. Benieuwd geworden? Lees snel verder!
 
Oorsprong
Polo is een zeer oude sport: waarschijnlijk kent het zijn origine in de zesde eeuw voor Christus in Centraal Azië. Daar werd het gespeeld door nomadische stammen. Destijds werd het gebruikt om paarden voor te bereiden op oorlog. Vanaf de eerste eeuw voor Christus werd de sport formeler gemaakt: polo werd een sport voor de adel in het oude Perzië. De huidige vorm van de sport komt uit India, 1863, waar Britse kolonisten de sport leerden van de plaatselijke bevolking. Enkele jaren later kwam de sport ook naar Europa. Hedendaags is de sport groot in Argentinië, hoewel het ook wel voorkomt in de Verenigde Staten.
 

Bron afbeelding: Shah Mahmud Nishapuri, Publieke domein, via Wikimedia Commons
 
Regels
Een polotoernooi bestaat uit twee gemengde teams met elk vier (of drie) spelers: twee aanvallers, een verdediger en een spelverdeler (het doorgeefluik tussen de aanval en verdediging). Het wordt meestal gespeeld op een groot veld van bijna 300 bij 200 meter! Een wedstrijd bestaat uit vier of zes periodes van 7,5 minuten, ook wel ‘chukka’s’ genoemd. Na een chukka wordt er van paard gewisseld: verder wordt er van speelhelft gewisseld na een doelpunt.
 
Uitrusting
Voor de ruiters is er bij polo een uitgebreide lijst aan spullen: uiteraard een cap en laarzen, maar ook een polostick, vaak van bamboe, is uiteraard belangrijk. Verder dragen de ruiters gekleurde poloshirts, een veiligheidsbril en kniebescherming.
 
Omdat er na iedere chukka van paard gewisseld moet worden, heeft een ruiter een heel aantal paarden nodig. Voor de paarden geld dat de manen en staart opgebonden worden, zodat die niet verstrikt kunnen raken in de bal. Verder krijgen de paarden ter bescherming bandages of peesbescherming om. Er wordt gereden met Engelse zadels.  
 
Polo in Nederland
Polo is in Nederland een zeer kleine sport: van wat ik heb kunnen vinden zijn er slechts 70 actieve spelers. Er zijn clubs in bijvoorbeeld Vreeland, Wassenaar en Twente: in het seizoen (april tot oktober) worden daar geregeld wedstrijdjes gespeeld. De sport is niet heel oud in Nederland: de oudste club, Wassenaar, komt uit 1893.
 
Fun facts
- Polo kan je ook in het water spelen: dan is het helaas niet te paard, maar spelen teams van zes man de bal al zwemmende naar elkaar over. Een andere variant is het zogenaamde kanopolo: hierbij probeert men al zittende in kajaks doelpunten te maken. Beide sporten zijn groter dan polo te paard.
- Een polo is uiteraard niet alleen een sport, maar ook een kledingtype! Het shirt kent zijn origine verrassend genoeg bij de tennissport, maar voornamelijk vanwege het adverteren van het bekende merk Ralph Lauren staat het toch bekend als een polo.

Leuk dat jullie deze blog over polo hebben gelezen! Hoeveel wisten jullie al van deze sport? En hebben jullie nog disciplines waarover jullie graag zouden willen lezen?


Bron afbeelding: Billpolo, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Geplaatst op 29-07-2024 12:49:32

Summertime24 zegt:


Summertime24
Super knap ook dat polo!! Leuke blog trouwens🐴🥰🤩

Geplaatst op 29-07-2024 14:38:50

Hatikvah zegt:


Hatikvah
Leuke blog!

Ik ben vorige week nog bij een polo wedstrijd geweest. Heel tof om te zien. 

Geplaatst op 29-07-2024 14:52:41

Minthy zegt:


Minthy
Leuke blog! Ik meejde dat het vooral in Engeland populair was, maar dan zal ik wel verkeerd zitten xD

Geplaatst op 30-07-2024 01:26:56

Serotonin zegt:


Serotonin
Wow zelfs ter kajak? Als ik dat nou net even eerder had geweten 😔 hoewel ik denk dat ene sihir dat wat minder had gevonden (iets met bramenstruiken weet je?).

Toffe info om te weten in ieder geval! 

Geplaatst op 30-07-2024 23:41:20

Mlissje zegt:


Mlissje
Zeker leuk om te doen! Ik heb het een keer gedaan met mijn haflinger jaren geleden!  

Geplaatst op 31-07-2024 16:58:09

Sihir zegt:


Sihir
Quote Serotonin
Wow zelfs ter kajak? Als ik dat nou net even eerder had geweten 😔 hoewel ik denk dat ene sihir dat wat minder had gevonden (iets met bramenstruiken weet je?).

Toffe info om te weten in ieder geval! 
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.
stop ik had bijna een doodservaring met die struiken

als ik ondertussen ook nog eens polo had moeten spelen was ik de struiken ingevlogen met bal en al

Geplaatst op 31-07-2024 19:09:21

meiske830 zegt:


meiske830
Super interessant en leuk dit! Ik weet niet of er al een x een blog over dressuur is geweest, anders zou ik dat wel interessant vinden.

Geplaatst op 01-08-2024 16:01:32

Amarula zegt:


Amarula
Ik zou het leuk vinden om een keer een blog te lezen over polocrosse, de paardvriendelijkere variant (zachte bal, andere sticks). Een leuke en gezellige teamsport!

Geplaatst op 02-08-2024 12:35:03

Superjojo zegt:


Superjojo
Wat leuk zeg!
Ik ken polo uit de Donald Duck, een verhaal over Fantomius die polo speelde omdat hij een rijke (en klunzige) adelman is.

Reageren

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.