Blog » Ras in de Spotlight: de Criollo

Deze blogpost is geschreven door: Luminescence

Ras in de spotlight: de Criollo
Hoi! Jullie hebben het allemaal al wel gezien, maar er is recent een nieuw ras op My Horsez gekomen: de mooie Criollo! Dit Zuid-Amerikaanse paard is een heel knappe verschijning, dat heeft iedereen wel gezien. Maar hoeveel weten jullie nou echt over dit leuke paard? Lees snel verder!  
 
Oorsprong
Hoewel het Amerikaanse continent geen écht originele paardenrassen meer kent, komt de Criollo toch heel dichtbij. Dit ras komt namelijk uit de 16e eeuw, toen de eerste conquistadores in Zuid-Amerika aankwamen. Zij brachten paarden mee: voor namelijk Andalusiërs en Berbers. Maar de kolonisten werden verdreven door de inheemse mensen en lieten hun paarden achter! Deze verwilderde Iberische paarden vormen de basis voor de Criollo. In de eeuwen tussen toen en nu is het ras natuurlijk best wel veranderd: gedeeltelijk door kruisingen met onder andere koudbloeden en Engelse volbloeden, maar ook door natuurlijke selectie op de vlaktes van de Argentijnse Pampa's.


Bron afbeelding: Comparceiro, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
 
Uiterlijk
De Criollo is een redelijk klein en compact paard: gemiddeld hebben ze een hoogte van 150 centimeter. De Spaanse afkomst zie je nog duidelijk terug, in bijvoorbeeld hun halzen en het soms bolle profiel van hun neus. Een hele hoop kleuren komen voor bij dit leuke ras, zoals je ook terugziet hier op My Horsez! In het echt komt vooral dun heel veel voor, maar een schimmel of een palomino kan je zeker tegenkomen.
 

Bron afbeelding: Luciodec, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
 
Karakter
Hoewel de persoonlijkheid van een paard natuurlijk van dier tot dier verschilt, zijn er soms wat overeenkomsten te vinden. De Criollo staat bekend als een intelligent paard met een work ethic waar iedereen jaloers op kan zijn! Verder zijn ze over het algemeen redelijk kalme dieren. Die eigenschap, samen met hun fantastische conditie, maakt dit ras heel geschikt voor het maken van langere buitenritten. Ook worden ze gebruikt in endurance-wedstrijden en in western kunnen deze mooie paardjes ook uitblinken!
 
Fun Facts!
- De Criollo staat ook wel bekend als de Crioulo! De naam van het paard komt van het Spaanse ‘Criollo’, wat iets als ‘inheems’ betekent, maar het Portugese equivalent daarvan is Crioulo. In Brazilië noemen ze de Criollo dus de Crioulo!
- Hoewel dit leuke ras in Nederland niet zo heel bekend is, is dat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wel anders! Vooral in Argentinië is de Criollo populair. In de 20s is daar het eerste serieuze fokprogramma opgezet!
 
Ik hoop dat jullie het leuk om deze blog te lezen en dat ik jullie nog wat bij heb kunnen brengen over de Criollo! Wat is het verrassendste nieuwe ding dat jullie hebben geleerd! En, zijn jullie van plan om deze knapperds te gaan fokken op My Horsez?
 

Bron afbeelding: Comparceiro, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Geplaatst op 23-09-2024 11:03:01

feyalotje zegt:


feyalotje
first!
leuk blog weer!

Geplaatst op 23-09-2024 15:51:22

MissUnderstood zegt:


MissUnderstood
Criollo is al jaren een van mijn favoriete rassen, het is gewoon een schitterend paard 🤩
Dat korte hoofd , die oogjes ... gewoon mooiiiii 😍

Geplaatst op 23-09-2024 17:51:48

Erinaceus zegt:


Erinaceus
Echt een mooi ras dat supermooi is neergezet in MH door Emma!

Geplaatst op 23-09-2024 19:07:00

--Nova-- zegt:


--Nova--
Interessant!! 

Geplaatst op 24-09-2024 08:50:40

Mortdecai zegt:


Mortdecai
Hier was ik al bekend met Criollo’s en heb ze ook mogen rijden. Ik snap waarom mensen zeggen: eens een Criollo, wil je nooit meer wat anders. 
ze zijn zo gaaf en zo leuk om mee te werken. Jammer dat ze zo klein zijn, anders had ik er zeker een gehouden.  

Geplaatst op 24-09-2024 15:38:36

irenestijnen zegt:


irenestijnen
wat een leuke blog!

Geplaatst op 24-09-2024 20:39:40

Sunflxwer zegt:


Sunflxwer
Leuke blog weer!

Reageren

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.