Blog » Discipline in de spotlight: Cutting

Deze blogpost is geschreven door: Luminescence

Discipline in de spotlight: Cutting
Hoi! Hoeveel weet jij al over westernrijden? Hopelijk niet zo veel dat er niets meer over te leren is, want dan mis je deze superleuke blog! Deze keer gaan we het hebben over cutting: een discipline binnen de western waarin het gaat over koeien, paarden en de combinatie. Lees snel verder!
 
Hoe werkt het?
Het doel bij cutting is om een koe van de kudde af te snijden. Hiervoor is samenwerking tussen ruiter en paard heel belangrijk! De ruiter kiest namelijk de koe die van de kudde weggehaald moet worden. Als het duo bij de koe is, is het bijna volledig aan het paard. Door (nog meer) teugel te geven, weet het paard dat hij voor specifiek díe koe moet gaan. Hierbij is het grotendeels aan het paard om zelf zijn bewegingen te kiezen. De ruiter moet vooral niet te veel ingrijpen, dan gaat het fout! Het is belangrijk dat een paard snel kan draaien en stoppen. Maar misschien wel doorslaggevend, het paard moet de bewegingen van de koe kunnen lezen of voorspellen. Dat noemen ze in Amerika de cow sense van een paard!


Bron afbeelding: Montanabw, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.
 
Oorsprong
Cutting komt zoals alle westerndisciplines uit Noord-Amerika. Om precies te zijn, cutting is ontstaan in de 17e eeuw, bij de koeienranches in het westen. Vroege kolonisten lieten hun koeien vaak in grote aantallen op de prairies grazen. Soms moest er echter een koe uit die kudde gehaald worden, voor vaccinaties, castratie of ontwormen. Gezien koeien natuurlijk liever gezellig in een kudde staan, waren paarden die goed met deze koeien om konden gaan heel belangrijk! Al snel ontstonden er lokale wedstrijdjes onder de ranches: wie had nou het beste paard voor cutting? Bij deze wedstrijden kwam mettertijd steeds meer publiek. De eerste wedstrijd waarvoor advertentie werd gemaakt vond plaats in 1898, in Texas!
 
Regels
In een wedstrijd krijg je tweeëneenhalve minuut om al jouw skills te laten zien! Het is de bedoeling om in die tijd één koe van de rand van de kudde en één koe uit het midden van de kudde te isoleren. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen: iedere deelnemer krijgt hulp van vier andere ruiters. Twee daarvan (herd holders) zorgen ervoor dat de rest van de kudde koeien een beetje bij elkaar blijft en niet ontsnapt. De andere twee (turnback riders) zorgen ervoor dat een reeds geïsoleerde koe niet heel hard naar de achterkant van de arena rent.
 
Fun facts
- Natuurlijk maakt de koe die je kiest heel erg uit voor de kwaliteit van je proef. Als je een hele drukke en gestreste koe hebt, die heel graag terug wil naar de rest, is het heel lastig om het goed te doen! Maar, de jury houdt zeker rekening met het karakter van de koe. Voor het correct isoleren van een rustige koe zijn minder punten te verdienen. Daarom is het voor een cutting-ruiter ook heel belangrijk om goed op te letten bij de wedstrijden van anderen! Dan kan je alvast zien welke koeien wel en niet bij het niveau van jou en je paard passen.
 
- Eerder las je al over de eerste publieke cutting wedstrijd, in Haskell, Texas, 1898. Maar wist je dat er een heel leuk verhaal achter die wedstrijd zit? Voor het winnen van de wedstrijd was 150 dollar prijzengeld te winnen. Dat was destijds een enorme som geld! Een van de deelnemers was Sam Graves: hij deed mee met zijn gepensioneerde paard van maar liefst 22, Old Hub. Om bij de wedstrijd te komen moest hij maar liefst twee dagen rijden! Spanning en sensatie bij de wedstrijd natuurlijk, maar Sam en Old Hub wonnen. Vandaag de dag wordt er nog steeds een cutting wedstrijd georganiseerd genaamd ‘Sam Graves Memorial Cutting’!

Leuk dat jullie deze blog over cutting hebben gelezen! Hebben jullie ooit western gereden in het echt? Of doe je het op My Horsez? Wisten jullie al hoe cutting werkte voor deze blog?


Bron afbeelding: Midge Ames, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Geplaatst op 12-09-2024 19:32:18

JoanneKouwe zegt:


JoanneKouwe
Leuke en interessante blog zeg! Ik heb zelf ook al een paar keer western gereden ik ik vond het heel gaaf!

Geplaatst op 12-09-2024 19:37:06

Kaytje0502 zegt:


Kaytje0502
Gaaf zeg nog nooit van gehoord!

Geplaatst op 12-09-2024 20:10:25

Quirinal zegt:


Quirinal
Zelf vind ik het geweldig om te zien hoe sommige veulens al fantastische cow sense hebben, zelfs als ze nog die gigantische klunzige beentjes hebben!

Geplaatst op 13-09-2024 07:53:35

Dodgie zegt:


Dodgie
Ik heb met mijn eigen paard dodger een keer aan cutting gedaan. Hij heeft vroegen ook nk cutting gedaan.

Geplaatst op 13-09-2024 13:26:18

feyalotje zegt:


feyalotje
Ooeeeh interessant blog! 
leuk om te lezen ☺️

Geplaatst op 13-09-2024 14:54:54

MissUnderstood zegt:


MissUnderstood
Oohh ik vind dit de meest interessante discipline die er is , die paarden joh !
Sommige zijn zeer sterk met de 'cow sence' geboren zo mooi te zien !
Laatste een veulen in een filmpje, die ging bij kalfjes al aan de slag 😍
Zo mooi !!
Prachtige paarden 🤩

Leuke leerzame Blog weer !! 💙

Geplaatst op 14-09-2024 21:45:51

meiske830 zegt:


meiske830
Interessant 

Geplaatst op 20-09-2024 15:57:59

celinaaa zegt:


celinaaa
Hele gave tak van de western sport om te beoefenen 
ik zelf rij barrel race in noord holland ook ontzettend gaaf om te leren
zoveel meer techniek als ik dacht en sinds we dat zijn gaan rijden ben ik echt een hechte band met me paard gaan creëren 🤠

Reageren

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.