Blog » Genetica #11A: Gouden paarden. Ze bestaan echt!

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

Genetica #11A: Gouden paarden. Ze bestaan echt!
Vrijwel iedereen vind dat zijn paard een hart van goud heeft, en een ‘gouden paard’ is. Sommige paarden hebben echter niet alleen een hart van goud of een gouden karakter, maar óók een gouden vacht!

Een belangrijk allel wat kan zorgen voor zo’n goudkleurige vacht is  ‘Cream’ (Cr). 
Naast goud heb je ook een ander kostbaar materiaal dat vertegenwoordigd is in de paardenkleuren: Een parelmoeren glans komt veelvuldig voor bij paarden met Pearl (prl). 
In het echt komen deze allelen toepasselijk voor bij hetzelfde gen: SLC45A2, ook wel MATP genoemd of in de volksmond ‘Cream’. Op MH zit pearl echter op een apart gen. Omdat pearl en cream, ook op MH, alsnog wel samenwerken, worden zij samen in één blog behandeld.

Cream
Cream komt vrij regelmatig voor bij veel verschillende paardenrassen. Cream (Cr) is een verdunner, en zorgt ervoor dat de vachtkleur van je paard lichter wordt. Het bijzondere aan Cream is dat het incompleet dominant is: Dat betekent dat 1x Cream een minder extreme verdunning geeft dan 2x Cream. Daarnaast verdunt Cream met name rood pigment, en vrijwel geen zwart pigment. 

Een vos met 1x Cream wordt Palomino: Een lichtbruine, goudachtige vacht, met blonde/zilver/witte manen en staart.

Een valk met 1x Cream wordt Valk: Een lichtbruine, goudachtige vacht, met donkerbruine tot zwarte manen en staart. Soms komen er enkele witte haren voor bij de staart en maanbasis. Dat komt omdat bruine paarden vaak wat meer rode tot blonde dekharen hebben rond de staart en maanbasis. In het geval van Cream worden deze dekharen ook verdunt, waardoor deze wit worden.

Een zwart paard met 1x Cream wordt Smokey Black. Deze kleur is wat lastiger te herkennen: Het verschilt enorm hoe dit zich toont. Cream kán de vacht enigszins verdunnen. Hierdoor krijgt de zwarte vacht een roodbruine tint, of kan de gehele vacht zelfs richting koffievos of donkerbruin gaan. Het komt echter ook voor dat er vrijwel geen effect te zien is. Daarnaast kunnen normale zwarte paarden door de zon ook wat roodbruiner worden, het zogenaamde  ‘sunbleaching’. Hierdoor zijn Smokey Blacks vaak heel lastig te herkennen en te onderscheiden van zwarte paarden. Op MH zijn ze meestal gelukkig goed herkenbaar! Smokey Blacks tonen hier meestal als zwart met een een roodbruine gloed, terwijl normaal zwarte paarden vrij weinig ‘sunbleaching’ hebben. 
Voor alle paarden met 1x Cream geldt dat de oogkleur ook vaak wat lichter wordt. Lichtbruine tot hazel-kleurige ogen komen dus vaak voor.


Palomino, valk en smokey black bij de Quarter Horse

Paarden met 2x Cream worden héél licht van kleur, hebben een roze huid, en krijgen vaak blauwe ogen. In het echt is het lastig om te onderscheiden of het paard als basis vos, zwart of bruin is, omdat de verschillende vachtkleuren met elkaar overlappen. Wel is het zo dat bepaalde tinten vaker voorkomen bij paarden met een bepaalde onderkleur:
Een vos met 2x Cream is Cremello: Over het algemeen zijn deze het lichtste, met een bijna wit, tot lichtgelige of lichtroze vacht en manen. 
Een bruin paard met 2x Cream is Perlino: Vaak hebben deze een lichte vacht, met een gelige tot rossige tint. De manen en staart hebben vaak een rossige tint.
Een zwart paard met 2x Cream is Smokey Cream: Deze paarden hebben vaak een crème-kleurige vacht met een rossige ondertoon. De manen en staart variëren van een rossige crèmekleur tot roodbruin. 
Op MH wordt vooral het typische beeld gevolgd, waarbij cremello het lichtst is, smokey cream het donkerst, en perlino ertussenin zit.


Cremello, perlino en smokey cream bij de Quarter Horse

Pearl
Pearl is recessief, en pas bij 2x prl krijg je een pearl-kleurig paard. Deze paarden hebben een roze tot leverkleurige huid, ogen die variëren van lichtbruin naar blauw, en afhankelijk van de basiskleur, een abrikoos (vos- of bruinbasis) tot lever (bruin- of zwartbasis) kleurige vacht, met een parelmoeren glans.
Er is echter nóg een manier mogelijk om aan een pearl kleurige vacht te komen, namelijk wanneer je paard 1x prl en 1x Cr draagt. Dit wordt ook wel ‘cream-pearl’ of ‘pseudo-pearl’ genoemd. Deze paarden tonen zich vergelijkbaar met 2x cream paarden, waarbij ook de parelmoeren glans weer terug kan komen. Soms wordt hierbij nog onderscheid gemaakt op basis van de basiskleur. De meest voorkomende naamgeving daarvoor is: Palomino Pearl (vosbasis), Buckskin Pearl (bruinbasis), en Smokey Pearl (zwartbasis). 
Op MH is dit allemaal enigszins versimpeld: Alle pearl-kleurige paarden worden simpelweg Pearl genoemd, waarbij onder spelers de paarden met slechts 1x prl en minstens 1x Cr pseudo-pearl worden genoemd. Deze hebben echter allemaal dezelfde vachtkleur.
Daarnaast is het op MH ook mogelijk om een paard te hebben die bijvoorbeeld 2x Cr en 2x prl is, 


Pearl bij de Quarter Horse
 
Genotypes
Kort samengevat zijn dit de genotypes per kleur::
(Zowel op MH als in het echt
ee // __ // nCr = Palomino
ee // __ // CrCr = Cremello
E_ // A_ // nCr = Valk
E_ // A_ // CrCr = Perlino
E_ // aa // nCr = Smokey Black
E_ // aa // CrCr = Smokey Cream

ee // __ // nprl = Vos
E_ // A_ // nprl = Bruin
E_ // aa // nprl = Zwart

(In het echt)
ee // __ // prlprl = (Vos) pearl
ee // __ // Crprl = (Palomino / Pseudo-) pearl
E_ // A_ // prlprl = (Bruin) pearl
E_ // A_ // Crprl = (Buckskin / Pseudo-) pearl
E_ // aa // prlprl = (Zwart) pearl
E_ // aa // Crprl = (Smokey / Pseudo-) pearl

(Op MH)
__ // __ // nCr // nprl = (Pseudo-) Pearl
__ // __ // CrCr // nprl = (Pseudo-) Pearl
__ // __ // nn // prlprl = Pearl
__ // __ // nCr // prlprl = Pearl
__ // __ // CrCr // prlprl = Pearl


Het cream gen komt voor bij veel verschillende rassen, waaronder Akhal Tekes
Bron: Artur Baboev, van wikimedia commons


Zijn jullie ook zo’n fan van de geweldige kleuren die deze genvarianten veroorzaken?

Geplaatst op 25-07-2024 13:00:41

Sharisu zegt:


Sharisu
Gave blog! 
Ik hoop dat ze op mh ooit de metallic gen toevoegen aan de akhal tekes ras

Een unieke gen die speciaal voor die ras er is...als je ooit in het echt ervaren heb hoe mooi en bijzonder dat eruit ziet bij een AT dan wordt dat ras nog specialer 

Ik heb heel veel geluk om zo'n paard bij ons in de omgeving te hebben, zodra de zon (zelfs in de winter en het dier vol onder de modder zit) zie je de bijzondere glans in het vacht weerkaatst worden

Geplaatst op 25-07-2024 13:01:13

-Constance zegt:


-Constance
wauw leuke blog!
ik vind ze wel cool!

Geplaatst op 25-07-2024 13:01:47

Summertime24 zegt:


Summertime24
Echt een hele leuke blog!!

Geplaatst op 25-07-2024 14:31:49

Amarula zegt:


Amarula
Mijn favoriete gen 😍 ik hou ban creampaarden!

pst: klein foutje: 1e zin in de 3e alinea onder het kopje ‘cream’. 2x valk in 1 zin, 1 moet bruin zijn haha

Geplaatst op 25-07-2024 14:54:57

-*NightDust*- zegt:


-*NightDust*-
Mijn favoriete kleurtjes<3
wat een leuke blog!

Geplaatst op 25-07-2024 17:24:29

Hatikvah zegt:


Hatikvah
Een valk met 1x Cream wordt Valk.

Deze zin klopt volgens mij niet^^.

Verder leuke blog!

Geplaatst op 25-08-2024 10:59:38

mista zegt:


mista
je hebt duidelijk je best gedaan en het was heel leerzaam
en  het twee keer aan toe gelezen  super gedaan hoor 
en ik zeg het nog een keertje super goed gedaan topie

Reageren

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.