Blog » Ras in de spotlight: de Sorraia

Deze blogpost is geschreven door: Serendipity

Ras in de spotlight: de Sorraia
Vandaag hebben we het over een redelijk onbekende verschijning: de Sorraia!
 
Oorsprong
De Sorraia komt hoogstwaarschijnlijk van het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal), maar er is veel onbekend: ze zijn namelijk pas in 1920 ontdekt! Toen kwam de Portugese zoöloog Ruy d’Andrade, die ze voor het eerst omschreef. De paarden leefden in een onbewoond gebied, waar plaatselijke koningen soms kwamen om te jagen. Met de opkomst van mechanisatie echter werden de paarden steeds zeldzamer: hierom besloot d’Andrade zelf een aantal paarden te vangen om zo het ras in stand te houden. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele Sorraia’s over: rond de 200 paarden, wat betekent dat het ras bedreigd is.
 
Uiterlijk
Sorraia’s zijn allemaal een variatie op wildkleur, waar je hier meer over kan lezen. Grullo (zwart dun) komt het meeste voor, maar bruinere kleuren zijn er ook. Ze hebben vaak een wat donkerder gezicht, zonder de ‘meelneus’ die de fjord bijvoorbeeld heeft. Tweekleurige manen komen wel heel veel voor, net zoals zebrastrepen op de benen.

Wat betreft de grootte, deze paarden hebben meestal een schofthoogte tussen de 1.40 en 1.50m, maar kleiner kan voorkomen. Zoals veel paarden uit de regio hebben ze convex of sub convex profiel: een ramsneus dus. De schoft is prominent en de heupen kunnen wat uitsteken, waarbij de heupen vaak richting de staart gericht staan.
 
Genetica
Als het uiterlijk van de Sorraia je een beetje doet denken aan Amerikaanse rassen, waaronder de Mustang en de Quarter Horse, geen zorgen, je bent niet gek. mtDNA-analyse heeft laten zien dat sommige Mustangs een genetische code hebben die op bepaalde plekken heel erg lijkt op die van de Sorraia: dit wijst op een genetische overeenkomst. Het is dus waarschijnlijk dat de Spaanse conquistadores tijdens hun veroveringen van het Amerikaanse continent een aantal paarden met Sorraia-bloed mee hebben genomen.
 
Er is ook onderzoek gedaan naar de overeenkomsten tussen de Sorraia en andere wilde paarden, zoals de Tarpan of het Przewalskipaard. Er is naar wat ik kan vinden echter nog niet genoeg bewijs gevonden om iets te ondersteunen.
 
Feitjes
1. In de Portugese geschiedenis is de term zebro gebruikt om naar een dier te verwijzen, waarschijnlijk naar de Sorraia, maar dat is een onderwerp waar veel over gediscussieerd wordt. Als je meer wil lezen verwijs ik je graag door naar deze webpagina!
2. Aan historische beschrijvingen te zien lijkt het waarschijnlijk dat de Sorraia vroeger meer strepen had: zo werden ze door Ruy d’Andrade zo getekend:

Mogelijk zijn de strepen door inteelt gedeeltelijk verdwenen.
3. Hoewel Sorraia’s niet gefokt zijn voor hoge sportprestaties, worden de hengsten wel in de sport gebruikt: voornamelijk voor crosscountry zijn ze redelijk geschikt.
 
Hadden jullie al eerder van de Sorraia gehoord? Wat vinden jullie van het ras?
 

Bron afbeelding: Andreas Konopka, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons.
 
Bron thumbnail: Selona, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Geplaatst op 10-07-2024 04:29:08

-Fiore zegt:


-Fiore
Nog nooit van gehoord, maar ze zijn wel ontzettend mooi zeg! ;d

Geplaatst op 23-07-2024 11:33:23

Hedera zegt:


Hedera
Is dit een hint? 

Reageren

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.