Blog » Het leven van een manegepaard

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

Een dag uit het leven van een manegepaard
Heyhoi! Welkom bij deze nieuwe rubriek, waarbij gekeken wordt naar verschillende taken die een paard kan hebben. Voor de eerste taak gaan we kijken naar een werkpaard waar menig ruiter mee is begonnen: Het manegepaard. 

Er zijn meer dan 1000 maneges in Nederland: Al deze maneges stellen andere prioriteiten, zowel algemeen als op het gebied van paardenwelzijn. Hierdoor zijn er soms ook grote verschillen tussen hoe paarden behandeld worden op een manege. Het algemene beeld is echter vaak negatief. Kijk eens rond op marktplaats, dan zal je onder verschillende advertenties zien staan: ‘geen maneges’. Het is duidelijk dat veel paardeneigenaren geen hoge pet hebben van het dierenwelzijn op de gemiddelde manege. Maar hoe ziet de dag van een manegepaard eruit op een stal die het dierenwelzijn wél hoog in het vaandel heeft staan? 

Voor dit blog heb ik, naast wat algemene research en mijn eigen ervaringen, ook wat vragen gesteld aan enkele MH spelers, die op een manege hebben gewerkt: Mijn dank aan Chasinghoran & -Corazon! Het schema zal geen van onze ervaringen precies navertellen, maar zal wel een gecombineerd, (hopelijk) realistisch beeld vormen!

- ‘s Ochtends om half 8 begint de dag: Witje krijgt een schep krachtvoer. Geen ruwvoer, dit ligt er nog van de vorige nacht. Een hele stapel, al is het nu bijna op. Geen probleem! Zodra zij en al haar collega’s hun brok op hebben, rond 8u, worden ze naar buiten gebracht. Lekker de wei op om de benen te strekken.
- Rond 15u gaat het hek van de wei weer open. Hop, alles naar stal. Over een half uur komen de eerste kindjes al om op te zadelen. Witje wenst de kindjes veel succes. Vannacht had het geregend, wat betekent dat er nu in de wei genoeg modder was om te werken aan haar ambities om een bont paard te worden.
- Om 16u staat Witje in de bak. De instructrice loopt een rondje om haar heen, om te checken of het tuig goed zit, en Witje netjes is gepoetst. Het was haar ruitertje niet gelukt om alle zwarte vlekken weg te poetsen, maar onder het zadel en de singel is het schoon. Dat is het belangrijkste. Anders gaat het schuren, en dat vind Witje eigenlijk niet zo prettig. “Die vlekken op haar kont krijg je bij haar toch niet weg", zucht de instructrice teleurgesteld. Oeps. Misschien volgende keer in het schone gras rollen. Die groenbruine grasvlekken vallen wellicht minder op?
- Na het uurtje rondhobbelen met het kindje op haar rug komt de volgende ruiter. Jammer, vaak mag ze nu al naar stal, maar op sommige dagen, zoals vandaag, moet ze een extra uurtje lopen. Haar volgende ruiter ziet er al iets meer zelfverzekerd uit: Deze ruiter laat haar actief doorlopen, en op het einde wordt er zelfs wat wijken geoefend!

Nadat Witje is afgezadeld door haar laatste ruiter, wordt ze op stal gezet. Daar ligt nog een overgebleven plukje hooi, en ligt er al een nieuwe portie brokken klaar. 

Rond 19u is Witje klaar met eten, en gaat ze weer de wei op. 
Rond 22u wordt ze binnengehaald voor de nacht. De volgende dag begint het riedeltje opnieuw. Tenzij het weekend is. 

In het weekend is haar schema iets anders! Dit weekend heeft zij de ‘ochtendshift’. Dat betekent dat zij ‘s ochtends moet werken, in plaats van dat ze de wei op gaat. Een deel van haar collega’s zal wel de wei op mogen, en lopen vanmiddag en vanavond de lessen. 
Dan gaan ze om 8:30 met een ruiter op hun rug naar het bos of strand. Witje houdt van buitenritten, zo ziet ze weer wat van de wereld. Daarnaast mag ze op het strand altijd in volle rengalop! Om 11u zijn ze weer terug op stal. Hier knabbelt ze een uurtje op haar hooi, tot om 12u30 een nieuwe ruiter meekomt om haar op te zadelen voor een lesje. Van 13u tot 14u loopt ze nog een lesje. Daarna krijgt ze een schep voer. Wanneer dit op is, mag ze de wei op. Hier loopt ze tot 22u, waarna ze wordt binnengehaald voor de nacht. 

Rijd jij ook op een manege? Op welk paard rijd jij het liefst?

Geplaatst op 08-01-2024 23:24:58

noax0543xx zegt:


noax0543xx
Team Anijs
leuke blog!
ik rijd op een stal, paarden mogen max 2 uur per dag lopen boor de rest staan ze op wei met onbeperkt ruwvoer.
snachts sstaan ze op stal
elke avond en ochtnd word ook hier weer hooi bijgevuld plus 2 perdag brokken

[Update 08-01-2024 23:27]
mijn favo is Santo, nrps van 13 jaar en 1.51

Geplaatst op 20-01-2024 08:46:46

Horsegirlcaitlyn zegt:


Horsegirlcaitlyn
Team Anijs
leuke blog ik rij al 4 jaar en paarden zijn super gaaf

Geplaatst op 16-06-2024 14:57:27

Mysa zegt:


Mysa
Team Anijs
Modbreak
Ik heb een reactie met gevoelige informatie verwijderd. Bedankt voor het melden.

Groetjes,
Mysa

Geplaatst op 05-07-2024 12:28:47

Meili zegt:


Meili
Team Anijs
Leuke blog. Ik rij bij een manege en mijn lievelingspony heet Wilma. op haar rij ik het liefst.


Reageren

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.